24 Haziran 2009 Çarşamba

Death Note, (Desu nôto) 2006-2007, anime dizi



izlediğim en harikulade anime dizilerden biri. Hatta en lain ve cowboy bebop’la birlikte ilk üçte diyebilirim.
tek sezon, pek de kısa, başlıyor bitiyor, 20 şer dakikalık, 37 bölüm.

Bir ölüm meleği (shinigami) sıkıntıdan ölüm defterini insanların dünyasına “düşürür”. Ölüm defterini Yagami Light adındaki hiper zeki ve de hırs küpü genç bulur. Yagami, suçtan ve kötülükten arınmış yepyeni bir dünya yaratmak üzere suçluların isimlerini ölüm defterine yazarak kötüleri dünya üzerinden silmeye başlarken bir yandan da oluşacak bu kötülükten temizlenmiş dünyanın hem yargıcı hem de tanrısı olmaya karar vermiştir.
Kira, başlarda "iyiliğe" himet etmek peşindedir ama elbette bir süre sonra salt kötülük olur çıkar.

önderliğindeki polis tayfası, sağdaki ise polis şefi Kira'nın ve muhterem pederi

Dünyevi adalet sistemi ise suçlu ölümlerini fark etmiştir ve kendi ekibini kurarak “kira” adını verdikleri katili yakalamaya çalışmaktadırlar. Ekibin bir handikapı, Yagami Light’ın, ekibin başındaki polisin oğlu olmasıdır.
Derken devreye girer (nipponlar L diyemedikleri için "ERÜ"). L, yagami yaşlarında genç bir başka dahidir. Ve dizide karşımıza yagami’nin tam aksi olarak çıkar.
Bundan sonra dizi, satranç tahtasından kat be kat zorlu, entrikada Hürrem sultanınkilerden bin beter, bir strateji savaşına döner ki, mantık ve akıl yürütmeden geçilmeyen bölümlerle beynimiz neredeyse ahlaksızca haz duyar.

shinigami'ler pek şekerdirler. Ryuk, şu bizim ilk defteri düşüren, oldukça madrabaz bir yaratıktır. fena halde elma bağımlılığı vardır, bu yüzden bir çok resimde orda burda biyerlerde elma görülebilir. (adem havva, ilk günah, mitoloji felan diyerek saptamalarla girip alıntılarla çıkacak kadar entelektüel olmadığıma şükürlerle devam ediyorum) Ryukcağız gerekli elma istihkakını alamazsa havada ters asılı durmak zorunda kalır. (zaten hiç yere bastığını görmedim ya) yagami'nin odasına kameralar yerleştirildiğinde bir süre elma yiyememişti.

ryuk insanları şenlikli bulur, taraf tutmaz, entrika arttıkça, hmmmm, aman ne eğlenceli şeklinde yaklaşır, Yagami faka bastırılır, ya da ona yaklaşılırsa "hehehe" şeklinde güler. duygusal ya da empatik hiçbir yanı yoktur ve bu açıdan son derece tutarlıdır ki bu da onu gayet sevilesi bir karakter yapar.

ryuk ve rem

ancak rem, daha yumuşak başlı ve sevgi dolu bir Shinigamidir. bir başka Shinigami'nin ölümüne tanık olmuş, ve bundan çok etkilenmiştir. ölen shinigami, Misa'ya feci aşıktır. bir gece onu izlerken Misa, karanlık bir sokakta bir serseri tarafından öldürülmek üzereyken, aşık Shinigami, serserinin adını ölüm defterine yazar. taraflı bir şekilde müdahale ettiği için de toza dönüşür. bu bir shinigaminin ölmesinin tek yoludur. rem ölen shinigaminin bu davranışından çok etkilenir ve onun defterini, bu duygusal bağa uyarak insanların dünyasına getirerek Misa'ya verir. Misa, 2. Kira olacaktır. Rem'in ölümü de aynı şekilde olacaktır

Misa Amane, adamı deli eder, illet eder, hasta eder... aslında dizinin başında, ilk defteri aldığı sırada süper zeki ve kendine has bir karakterken, ilerleyen bölümlerde adanmış bir aptal aşığa döner. Kira'nın gönüllü kölesi haline gelir. sonlara doğru artık katlanılamaz bir hal alır.

Kira olduğunda gerçek bir sosyopat olan Light Yagami, Misa ile kendine ait bir ölüm defteri olmasından başka, misa'nın kira için hayatının yarısını feda ederek yaptığı takas sonucu sahip olduğu ölüm meleğinin gözleri yüzünden birlikte olur. eğer kişi, takası yapar bu gözlere sahip olursa, öldüreceği kişinin adını bilmesine gerek olmaz çünkü bu gözlerle baktığı herkesin kafasının üzerinde adını ve kalan yaşam süresini görebilir.
son bölümlerde, misa artık işine yaramadığında da 2. kira olarak görevlendireceği Kira yandaşı, haber spikerini şekilde görüldüğü gibi baştan çıkaracaktır.
'in yerini alacak olan Near... puzzlesever...

Death note sinemaya da aktarılmış. Yorumlara göz atınca, anime dizinin hayranlarını pek de memnun edemediğini görüyoruz ki sanırım animeseverleri memnun etmek hayli zor (ve bunda şaşılacak hiçbir şey de yok!)



ölüm defteri kuralları:

Ölüm defteri kuralları, dizinin ortalarına yaklaşırken arada çıkıyor, bölüm başına en fazla 2 tane veriliyor. Bunlar tekrar edebiliyor ya da bir kez karşımıza çıkabiliyor. Neti kurcalayınca ölüm defteri kurallarının sayısıyla ilgili pek çok fikir görülebiliyor.
Ben vikipedi’den almayı tercih ettim.

“Yazılı kurallar
Tüm olaylar başlamadan önce, Ryuk adındaki shinigami kendi "Ölüm Defteri'nin" kurallarını insanların dünyasında en çok yaygın dil olduğu için İngilizce olarak yazar.
• Ölüm Defterine ismi yazılan kişi ölür.
• Deftere yazdığınız kişinin yüzünü bilmezseniz o kişi defterden etkilenmez. Böylece aynı isime sahip olan kişiler de ölmez.
• Bir kişinin adı yazıldığı zaman o kişi 40 saniye içinde ölür. Eğer ölüm biçimi yazılmazsa o kişi kalp krizinden ölür.
• Ölüm şeklini yazdıktan sonra 6 Dakika 40 Saniye içinde ölümün detaylarını yazabilirsiniz.
• Bir kişi Ölüm Defterini kullanmışsa ne cennete ne cehenneme gidebilir, hiçliğe karışır.

(
Buradan sonrakiler defterin üstünde yazmamaktadır)
• Ölüm defterinden ufacık bir parça bile defterin bütün özelliklerini taşır.
• Deftere dokunan her kişi o defterin ölüm meleğini görebilir.
• Defter sahibi ile ölüm meleği arasında bir göz takası vardır. Ölüm meleğinin gözleri bir insanın başının üstünde onun ismini ve kalan zamanını görür. Defter sahibi kalan hayatının yarısına karşılık bu yeteneği alabilir.
• Ölüm meleği defter bitene veya yok edilene kadar dünyada defterin sahibiyle kalmak zorundadır. Eğer defter sahibi ölürse ölüm meleği defteri başka birine vermek zorundadır.
• Ölüm meleği defterle ilgili hiçbir şeyi defter sahibine söylemek zorunda değildir.
• Defterin sahibi sahiplikten vazgeçerse defterle ilgili bütün anılarını unutur ve ölüm meleğini artık göremez.
• Defter sahibi ölüm meleği gözlerine sahipken defterin sahipliğinden vazgeçerse ölüm meleği gözleri gider ama giden yaşam süresi geri gelmez.
• Ölüm meleği gözlerine sahip olanlar yalnızca kendi yaşam sürelerini ve defter sahiplerinin yaşam sürelerini göremezler.
• İnsan dünyasında en fazla 6 adet ölüm defteri bulunabilir. Eğer bir 7. olursa herhangi bir defter kullanılmayacak hale gelene kadar aktif olmaz.
• Eğer deftere yazılan ölüm başka insanları da öldürüyorsa ölüm yazılan şekilde gerçekleşmez. Kişi kalp krizinden ölür.
• İmkânsız olan ölümler gerçekleşmez. Kişi kalp krizinden ölür. Örneğin şu anda İstanbul'da olan bir kişi için 1 saat sonrasına New York Özgürlük Anıtı önünde bir ölüm yazıldı. Fiziksel olarak bir saatte İstanbul'dan New York'a gitmek mümkün olmadığından dolayı ölüm yazılan şekilde gerçekleşmez.

Sahte kurallar:
Bu kurallar sahte olup L'i kandırmak için Light'ın Ryuk'a söylemesiyle yazılmıştır. Bu kurallar gerçek değildir.
• Eğer Ölüm Defterinin sahibi defteri 13 gün boyunca kullanmazsa defterin sahibi ölür.
• Eğer Ölüm Defteri yanar ve hasar görürse, o vakte kadar ona dokunmuş tüm insanlar ölür.

Bir Shinigami nasıl öldürülür? Eğer bir Shinigami bir insanın yaşam süresini uzatmak için onu öldürecek kişiyi Defterine yazıp öldürürse o Shinigami de ölür. Buradaki asıl nokta bu eylemin Shinigami doğasına aykırı olmasıdır, Shinigamilerin varoluş amacı insanları öldürmektir bu amaca ters düşen herhangi birşey Shinigaminin ölümüne neden olur. Mesela Misa'yı takip edip ona âşık olan bir Shinigami Misa'yı öldürecek olan bir insanı kendi Defterine yazıp öldürdüğü için ölmüştür. Bu defter de ona o Shinigami'den kalmıştır. Defteri Misa'ya Rem getirmiştir.
Not: Shinigaminin ölümü kurtardığı kişinin yaşam süresini uzatır.”



serinin jeneriğiği de çok keyiflidir. alttaki ilk 19 bölüm boyunca izlediğimiz jenerik. 20 bölümde ise değişiyor ve oldukça ilginç, sert ve çarpıcı bir jenerik geliyor:

ilk jenerik

ikinci jenerik

6 yorum:

  1. merak edip, torrent' e ekledim.

    YanıtlaSil
  2. İzlemediysen Full Metal Alchemist' i öneririm bu arada ;) 57 bölüm + 1 filmden oluşuyor.

    YanıtlaSil
  3. mmm, yeni bitti:)bi hafta içerisinde onu da yazmak niyetim var. ataleti atlatabilirsem.
    aslında buna eklemek istediğim bir sürü şey var halen...

    YanıtlaSil
  4. Bir çırpıda 37 bölümü izledim. Akıl oyunları, entrikalar derken beynim alt üst oldu. L' in ölümüden sonra (sanırım 24' üncü bölümden sonra) bana dizi gücünü kaybetmiş gibi geldi. İlk bölümlerdeki tadı bulamadım.

    Death Note, Death Note: The Last Game ve L: Change the World diye 3 film buldum torrentte. Sadece ikincisi tamamlandı, diğer filmler inmeye devam ediyor. Bu yüzden bir yorum yapamayacağım ama çok büyük beklentilerimde yok. Ancak ikinci filme kısaca göz attığımda Ryuk ve Rem karakterlerini bilgisayar ile çok güzel canlandırmışlar ki buna çok sevindim. Senin de yazdığın gibi çok sevimli karakterler.

    YanıtlaSil
  5. L ölünce direk mızıttım ben de... hani 100 üzerinden 95 veriyoduysam, 90 oldu. ama 90 da az değil:) sonu falan da çok doyurucuydu hem. genelde, hatta utanmadan derim ki batının yaptığı iddialı giden animelerde, hikayeyi koyarlar gayet iyi de son bi çırpıda geçiştirilmiş gibi çakma kalır, doymazsın, yetmez. (bkz.gevezelik böyle bişey)

    YanıtlaSil